Om whippet

Texten nedan är lånad av min uppfödarvän Michaela Olsson (Nota's Crew) som på ett enkelt och träffsäkert sätt beskriver rasens egenskaper. Tack för att jag fick använda den!

Jag tänkte jag skulle skriva ner lite om vad whippeten är för typ av hund, hur det kan vara att äga en whippet och vad man kan förvänta sig av rasen.
I grund och botten så är det viktigt att poängtera att en whippet från början är avlad till att vara en hetsjakthund. Det innebär i det vardagliga livet att din hund kommer ha mer eller mindre jaktinstinkt. Det resulterar också att de är mer eller mindre lätta att ha lösa i skog och mark. Whippets är avlade på att jaga med synen, men det finns även individer som tar upp spår för att hitta vilt och det finns individer som inte ens springer efter ett flyende vilt. Hur mycket du kommer kunna ha din hund lös beror på din hund som individ, men även på hur mycket du som ägare har tränat din hund (och hur bra du har tränat den). Som regel skulle jag vilja säga att du ska undvika att ha din hund lös där det finns mycket vilt, när djuren i naturen har ungar och i närhet till trafikerade vägar. Att whippets har en jaktlust och springer efter vilt har alltså inte bara att göra hur mycket lydnad man har på hunden, utan även hur mycket drift de har, de är faktiskt avlade just för detta ändamål.


Whippets är snabba! Det har ju också att göra med deras arv och vad de är avlade till från början. Jag blir än idag förvånad över hur snabba de verkligen är! Det är otroligt fascinerande att se hundarna springa och leka tillsammans för det är så en whippet mest leker ute, jaga lekar där man antingen är den som jagar eller är den som blir jagad. Det är ett under att de inte skadar sig oftare eller mer med tanke på hur de far fram i skog och mark. Med tanke på detta kan det vara bra att tänka på vilka hundar som din hund kan ha som lämpliga lek kompisar ute, lika barn leka bäst! Om en liten hund blir omkullsprungen av en whippet som kommer i full fart eller om en stor hund tacklar en whippet som springer i full fart kan det resultera i ganska stora skador.


I motsats till jaktlust och fart ute, så är de otroliga soffpotatisar inomhus. De finner sig snart tillrätta i en go säng eller soffa, de kan även lägga sig i en mjuk och skön korg, men räkna med att du kommer ha sällskap i soffan av din vovve! Det är nämligen den andra delen i en whippets essence of life! Att ligga mjukt, skönt och varmt, gärna nära och om de dessutom får en filt eller täcke över sig så är lyckan total. Om du visste hur beroende framkallande det är att ha dessa varma och goa vänner nära sig, det är som balsam för själen! Detta gör whippets lätta att ha med vart man än ska, får de bara vara nära och nåt mjukt att ligga på, så finner de sig i de flesta situationer. Det gör att det blir en ganska stor kontrast mellan hur explosiva de är ute lösa och hur man inte ens märker dem inne (då tänker jag på en vuxen hund, då valpar i allra högsta grad märks under sin vakna tid). Whippets är inte heller särskilt skälliga eller vaktiga. Det är inte något de har avlats för och därför är de väldigt enkla att ha inomhus, även om man bor i lägenhet. I sin sociala kompetens har whippeten som ras även väldigt lätt för att fungera bra i alla olika situationer och miljöer. Såklart hänger det även på hur den har socialiserats och haft möjlighet att vara med om olika saker, men det är ovanligt med större problem.


Hane eller tik? Som uppfödare kan jag få känslan av att många valpspekulanter har uppfattningen av att en tik är så mycket enklare att ha än en hane och det kan stämma bra på andra raser, men på en whippet så är det inte så mycket som skiljer sig åt. Det är snarare som så att varje hund skiljer sig från individ till individ. Hanar har sina för och nackdelar precis som tikarna har. En hane väger lite mer och är lite större (ca 15 kg och 51 cm) medan en tik ligger på ca 12 kg och 47 cm. Hanarna är i regel lika trevliga och väl fungerande som tikarna och båda könen favoriserar whippets framför andra raser. Tikarna löper oftast två gånger om året och med tanke på hur bra de trivs i möbler så får man antingen ha tikskydd eller filtar/plädar där hunden oftast ligger.


Det finns många fördelar med whippet och en av de som många fastnar för är att de har en bra storlek och är lättskötta, den korta pälsen drar inte in mycket smuts hemma. Skulle din hund vara smutsig efter en promenad är det lätt att torka av hunden med en fuktig pluto duk eller disktrasa. Den lättskötta pälsen gör dock att kyla gör sig påmind och av den anledningen gör det din hund gott att ha ett regn täcke och ett varmt täcke om man går i ruskväder eller när det blåser kallt. För övrigt så är det som på alla andra hundar att man får ha koll på tänder och klor, att regelbundet borsta tänderna och klippa klorna går fort och är något man garanterat har tid att göra 2-3 gånger i månaden.


Hur är det att träna med en whippet kanske man frågar sig? Är de bildbara? Ja de är de i allra högsta grad och du kommer själv bli förvånad över hur bra din hund tränar dig ;) Återigen kan det vara bra att titta på olika rasers ursprung och vad de i grund och botten är avlade för att göra. Whippets har väldigt lätt att göra sådant som går på ren drift, exempelvis springa lure coursing, rundbara, rakbana eller whippetrace. De brukar sällan vara några problem att spåra heller. Långa lydnadspass kanske inte passar en whippet så bra, men korta fungerar alldeles utmärkt! Att traggla, nöta och tjöta är inte rätt melodi för att nå fram till en whippet (väldigt få raser uppskattar den metoden över lag). Men med de träningssätt som är mer vanliga nu i form av operant inlärning som baseras på positiv förstärkning i form av lek och godis brukar vara whippetens melodi. Man brukar säga att det finns raser som har "will to please" och dit räknas normalt sett inte whippets, men de flesta har "will to eat" och med hjälp av den motivationen går det att aktivera din hund i de flesta sporter. Rallylydnad som är en ny sport i Sverige brukar de flesta whippets uppskatta, om deras ägare också gör det. Whippeten är ingen "hård" ras där man ska ta i med hårdhandskarna (återigen så är det få individer av alla raser som är sådana) så det som behövs för att er vardag ska fungera fastnar snart med hjälp av konsekvens och uppmuntran av rätt beteende


Jag ångrar inte en sekund att whippets blev en del av mitt liv, de är otroligt utvecklande hundar. Man kan ibland ha svårt att förstå att dessa gracila och värdiga hundar är såna busar som unga, men de kan de verkligen vara. Det finns många roliga historier om påhittiga valpar, allt från att de kampar med gardinerna, dödar krukväxter så halva huset är fullt i blomjord, till dyrare historier där mobiltelefoner och glasögon har fått offra sig. Men jag är fullt övertygad om att så länge man vet vad man ger sig in på, så kommer införskaffandet av en valp ge dig många år av glädje, skratt och minnen.